Vína z České republiky se stále častěji prosazují i v zahraničí, což potvrzují jejich ocenění na mezinárodních soutěžích po celém světě. Na druhou stranu se ale v našich gastronomických provozech často setkáváme s personálem, který neumí vína správně nabídnout.

Naše gastronomie potřebuje výrazné posílení v personální oblasti, zejména lidmi, kteří vínu rozumí, fandí mu a jsou patrioti, kteří preferují vína z ČR. Musí umět vína nabídnout způsobem, který bude kvalitě našich vín odpovídat. Proto bude tato soutěž zaměřena výhradně na vína domácí produkce a tuzemskou gastronomii. Je samozřejmé, že vztah k tuzemským vínům a zdravý patriotismus je nutné začít budovat co možná nejdříve, a proto je tato soutěž určena pro začínající a mladé adepty oboru sommelierství. 

„U kategorie Profesionál od 21 let jde o návaznost na juniorskou soutěž a především o udržení sommelierů v oboru. Pro juniorské soutěžící to bude další motivace, kdy zhlédnou soutěžní klání profesionálů, zkušenějších kolegů.“
Důležitou součástí budou semináře odborníků o vínech s označením VOC, o odrůdách typických pro ČR, o vinařství a vinohradnictví ČR a témata s tuzemskými víny spojená. Školení bude na téma jak prezentovat a nabízet tuzemská vína spotřebitelům. Soutěž je pak zaměřená na zkvalitnění práce s vínem v gastronomii a na trhu všeobecně. Konkrétně na zdokonalení znalostí, prezentace, podávání, uskladnění vín a jejich snoubení s pokrmy v gastronomických provozech. Důraz je kladen na prohloubení znalostí o vínech z Moravy a Čech.
Soutěž Sommelier Moravy 2021, odborný garant Asociace Sommelieru ČR
en_GBEN