Odrůdy vín

v České republice

Odrůda je matkou vína, půda a poloha jsou otcem vína a ročník je jeho osudem.

(vinařské přísloví)

Bílé odrůdy

Vína můžeme dělit dle různých kritérií do několika samostatných  skupin, např. dle barvy, dle druhu odrůdy a vyzrálosti hroznů či dle způsobu výroby.

 

Navrh bez nazvu 9 - Odrůdy
Navrh bez nazvu 10 - Odrůdy

Modré odrůdy

Vína můžeme dělit dle různých kritérií do několika samostatných  skupin, např. dle barvy, dle druhu odrůdy a vyzrálosti hroznů či dle způsobu výroby.

 

Odrůdy vyšlechtěné v ČR

Šlechtění

Šlechtění odrůd révy vinné je činnost, která má za cíl zvýšení rezistence (odolnosti) vůči různým negativním vlivům prostředí. Nově vyšlechtěné odrůdy jsou tak odolnější vůči mrazu, chladu, suchu, chorobám či škůdcům. Některá šlechtění vedou ke zvýšení výnosu hroznů či zkrácení vegetačního období révy vinné.

Šlechtění se nejčastěji aplikuje na odrůdy stejného druhu – Vitis vinifera X Vitis vinifera – příkladem může být odrůda André, která vznikla křížením Frankovka X Svatovavřinecké. Některé odrůdy vznikají i jako mezidruhové šlechtění – Vitis vinifera X Vitis Labrusca, nebo Vitis amurensis, či Vitis rupestris, tyto hybridní odrůdy se u nás však nedoporučují k výrobě vína. Ovšem v poslední době jsou u některých producentů velmi oblíbené tzv. interspecifické odrůdy, jinak také PIWI (pilzwiderstandsfähige Rebsorten) odrůdy, které jsou odolné proti houbovým onemocněním a jejich pěstování je možné i v režimu Bio. Tyto interspecifické odrůdy jsou potomky Vitis vinifera X hybridní odrůda – například Kofranka, která byla vyšlechtěna z odrůd Merlan (Merlot X Seibel 13 666) a Fratava (Frankovka X Svatovavřinecké).

 

Šlechtění u nás

Záměrně používáme termín u nás, protože mnohá šlechtění proběhla ještě v Československu a úspěšně pokračovala a pokračují i po rozdělení Česka a Slovenska. Mezi významné průkopníky šlechtitelství patřili, či patří například prof. Vilém Kraus, Ing. Miloš Michlovský, CSc., Ing. Ludvík Michlovský, Lubomír Glos, Karel Neoral, Josef Bláha, Bedřich Pštross, Cyril Míša, Jaroslav Míša, Ing. František Mádl, Vlastimil Peřina, Jan Havlík, Ing. František Zatloukal, Ing. Václav Křivánek, Ing. Josef Veverka, Ing. Jindřich Ševčík, Ing. Ivana Ludvíková, Ing. Miloš Zbořil, Ing. Jaroslav Tomášek, Jiří Hladík a další. Na Slovensku je legendární dvojice šlechtitelů Ing. Dorota Pospíšilová a Ing. Ondrej Korpás, CSc., či I. Novák, V. Bobeková, M. Matochová, nebo A. Foltánová.

Šlechtění probíhalo většinou ve šlechtitelských stanicích, kterých je několik na Moravě – například ve Velkých Pavlovicích, Perné, Polešovicích, Vrbovci, Boršicích, či Lednici. Pracoviště v Čechách, kde se šlechtila réva vinná se nacházela ve Velkých Žernosekách, či na Karlštejně.

Všechny odrůdy ať už vyšlechtěné u nás, či dovezené ze zahraničí pak musí projít sérií náročných zkoušek v Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském a pokud splňují všechna kritéria pro pěstování tzv. moštových odrůd (za účelem výroby vína), mohou být zapsány do Státní odrůdové knihy.

šlechtění
Snimek obrazovky 2022 04 03 v 18.09.58 - Odrůdy
Snimek obrazovky 2022 04 03 v 18.08.50 - Odrůdy
cs_CZCZ