Jakostní třídění vín

Jakostní třídění vín

Jakostní třídění vín

v České republice
Navrh bez nazvu 8 - Jakostní třídění vín

Druhy vín dle jakostního zařazení

Jakostní zatřídění se odvíjí především od zralosti hroznů, nebo li obsahu cukru v moštu. Provádí se měření cukernatosti moštu v kilogramech cukrů na 100 litrů moštu.

1 kg cukrů ve 100 litrech moštu = 1 °ČNM (Český normalizovaný moštoměr).

 

Pro zatřídění jakostních vín je zapotřebí respektovat odrůdové složení vína.

Druhy vín dle zbytkového cukru

Zbytkovým cukrem označujeme cukr, který zůstal ve víně po kvašení a ovlivňuje jeho výslednou sladkost a chuť.
Podle obsahu zbytkového cukru ve víně (obsah gramů cukru na 1 litr) rozdělujeme tichá vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká a šumivá vína na brut nature, extra brut, brut, extra dry, sec, demi-sec a doux.

Snimek obrazovky 2022 04 03 v 11.14.35 - Jakostní třídění vín
Snimek obrazovky 2022 04 03 v 11.59.19 - Jakostní třídění vín

druhy vín dle způsobu výroby

Vína můžeme dělit dle různých kritérií do několika samostatných  skupin, např. dle barvy, dle druhu odrůdy a vyzrálosti hroznů či dle způsobu výroby.

Základním dělením vín v České republice je rozdělení do základních kategorií na tiché, perlivé, šumivé, likérové a aromatizované. 

 

šumivé, tiché víno

VÍNO

 

DEFINICE

Tiché

do 1 bar

 

Perlivé

do 3 bar

Vyrábí se primární či sekundární fermentací

Šumivé

min 3 bar

Vyrábí se primární či sekundární fermentací

Jakostní šumivé víno – Sekt 

min 3,5 bar

Ležení na kvasinkách: min 180 dní (lahev), 60 dní (tank s míchacím zařízením) 

Jakostní šumivé víno stanovené pěstitelské oblasti

min 3,5 bar

Hrozny z vinařské oblasti, výroba proběhla ve vinařské oblasti, zatříděno SZPI Onačeno názvem vinařské oblasti, v níž bylo víno vyrobeno

Pěstitelský sekt

min 3,5 bar

Výrobu provedl pěstitel révy vinné, jehož hrozny byly použity k výrobě sektu

Aromatické šumivé víno

min 3,5 bar

Primární fermentace  Aromatické odrůdy

Aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti – Aromatický sekt so

min 3,5 bar

Aromatické odrůdy Hrozny z vinařské oblasti, výroba proběhla ve vinařské oblasti, zatříděno SZPI   Onačeno názvem vinařské oblasti, v níž bylo víno vyrobeno  Primární fermentace

Likérové víno (fortifikované)

min 17,5 % obj alk

Částečně zkvašený hroznový mošt nebo víno s přídavkem vinného alkoholu

Aromatizované víno

min 17,5 % obj alk

Aromatizace pomocí aromatických látek, byliny, koření Podíl vína min 75 %

cs_CZCZ