Jakostní zatřídění se odvíjí především od zralosti hroznů, nebo li obsahu cukru v moštu. Provádí se měření cukernatosti moštu v kilogramech cukrů na 100 litrů moštu.
1 kg cukrů ve 100 litrech moštu = 1 °ČNM (Český normalizovaný moštoměr).
Pro zatřídění jakostních vín je zapotřebí respektovat odrůdové složení vína.
Zbytkovým cukrem označujeme cukr, který zůstal ve víně po kvašení a ovlivňuje jeho výslednou sladkost a chuť.
Podle obsahu zbytkového cukru ve víně (obsah gramů cukru na 1 litr) rozdělujeme tichá vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká a šumivá vína na brut nature, extra brut, brut, extra dry, sec, demi-sec a doux.
Vína můžeme dělit dle různých kritérií do několika samostatných skupin, např. dle barvy, dle druhu odrůdy a vyzrálosti hroznů či dle způsobu výroby.
Základním dělením vín v České republice je rozdělení do základních kategorií na tiché, perlivé, šumivé, likérové a aromatizované.
VÍNO | DEFINICE | |
Tiché | do 1 bar | |
Perlivé | do 3 bar | Vyrábí se primární či sekundární fermentací |
Šumivé | min 3 bar | Vyrábí se primární či sekundární fermentací |
Jakostní šumivé víno – Sekt | min 3,5 bar | Ležení na kvasinkách: min 180 dní (lahev), 60 dní (tank s míchacím zařízením) |
Jakostní šumivé víno stanovené pěstitelské oblasti | min 3,5 bar | Hrozny z vinařské oblasti, výroba proběhla ve vinařské oblasti, zatříděno SZPI Onačeno názvem vinařské oblasti, v níž bylo víno vyrobeno |
Pěstitelský sekt | min 3,5 bar | Výrobu provedl pěstitel révy vinné, jehož hrozny byly použity k výrobě sektu |
Aromatické šumivé víno | min 3,5 bar | Primární fermentace Aromatické odrůdy |
Aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti – Aromatický sekt so | min 3,5 bar | Aromatické odrůdy Hrozny z vinařské oblasti, výroba proběhla ve vinařské oblasti, zatříděno SZPI Onačeno názvem vinařské oblasti, v níž bylo víno vyrobeno Primární fermentace |
Likérové víno (fortifikované) | min 17,5 % obj alk | Částečně zkvašený hroznový mošt nebo víno s přídavkem vinného alkoholu |
Aromatizované víno | min 17,5 % obj alk | Aromatizace pomocí aromatických látek, byliny, koření Podíl vína min 75 % |